Přírodní stavební materiály - vápenné, minerální šlechtěné a hliněné omítky stále v oblibě

29.4.2009

Oblíbenost přírodních stavebních materiálů při stavbě nového domu, nebo při rekonstrukci staršího resp.starého domu je stále zřejmá. V segmentu povrchových úprav zdiva, tedy v segmentu omítek, je stále patrnější zájem investorů o maximální ozdravení podmínek v obytných prostorách svých domů. Přirozená stabilizace mikroklima interiérů obytných místností spočívá dle mnohageneračních zkušeností v pečlivém výběru jak zdících materiálů, tak zejména ve výběru omítek a dekoračních mareriálů.

Pro zdění je bezesporu nejvhodnější pálený materiál, tedy pálené hliněné cihly různých druhů. V současnosti samozřejmě vítězí duté cihelné  bloky, které dosahují maximálních hodnot tepelného odporu tak, aby nemuselo být použito dodatečné zateplení pláště domu. Pokud jsou pro zdění použity tyto materiály, stojí jistě za úvahu, jaké povrchové úpravy použít pro zachování resp. vylepšení jejich vynikajících vlastností.
Správnou volbou pro jádrovou omítku na cihelné zdivo je jistě čistě vápenná omítka, tedy bez obsahu cementu. Zde není příliš velký výběr. Nabízí se však osvědčené výrobky BAYOSAN např. čistě vápenná omítka RK 38, nebo RK 39. Omítka RK 38 pouze pro vnitřní použití, omítka RK 39 pro vnější i vnitřní použití. Jako dekorační omítku pak můžeme použít čistě vápenné štuky různých zrnitostí např. BAYOSAN RK 70N, nebo BAUMIT Kalkglätte, případně BAUMIT štuk extra, či BAUMIT vnitřní štuk.
Oblíbené jako konečná úprava interiérů jsou i minerální ušlechtilé omítky přírodní, jasně bílé nebo probarvené řady BAYOSAN MSP 01, MSP 02, MRP 02, MRP 03, EST 00, EST 07, EST 01, EST 02, EST 03. Tyto omítky se používají celoplošně, nebo jako zvýrazňující dekorační materiál kolem krbů, obrazů a podobně.
Pokud má někdo důvod ještě k razantnějšímu řešení vnitřních omítek např. z důvodu alergických reakcí na cement, doporučujeme hliněné omítky BAYOSAN Viton VL 14 H, VL 14 G, VL 14 F případně probarvené VL 14 C. Tyto hliněné omítky mají opravdu unikátní vlastnosti. Kromě jiného zabezpečují zejména vysokou stabilitu vnitřní relativní vlhkosti. Tato vlastnost je ceněná obecně, ale hlavně mezi alergiky.
 
Přesuneme-li svůj pohled na venkovní zdivo, resp. fasádu, pak zjistíme, že ke klasickému zdivu patří i klasické omítky. Zachování prodyšnosti - paropropustnosti zdiva je stará známá věc, jen se na ní občas zapomíná, nebo se občas podceňuje, ale vždy dříve nebo později se při nedodržení některých zásad prodyšnosti stavby negativně projeví. Tyto projevy jsou nejen technického rázu, jako je rosení oken v interiéru, nebo tvorba plísně, ale v horším případě také zdravotní problémy u nichž zpočátku nelze najít příčinu.
Takže na minerální zdivo vždy aplikujme minerální omítky. Nejlépe opět vápenné např. jádro BAYOSAN RK 39,  Baumit Staroměstská nebo jim podobné. Dekorační vrsva je samozřejmě také minerální např. BAYOSAN RK 70 N jemná štuková, nebo hrubší ušlechtilá omítka přírodní, nebo probarvená BAYOSAN MSP 01, MSP 02, MRP 02, MRP 03, nebo jasně bílá EST 01, EST 02, EST 03.

V případě potřeby provedení fasádního nátěru používejte výhradně takové, u kterých jsou jasně deklarované vlastnosti zejména paropropustnosti.Dobré zkušenosti jsou se silikátovými, vápennými, ale i silikonovými a siloxanovými nátěrovými hmotami. Např. BAUMIT BAYOSAN.

Autor: Vít Mátl   |   Sekce: články   |   Tisk   |   Poslat článek známému




Mapa webu  |  Administrováno CMS systémem společnosti NETservis s.r.o.